ip Kamera ve Analog Kamera Arasındaki Farklar
İp Kamera ve Analog Kamera Arasındaki Farklar nelerdir?
Bu yazımızda sizlerden gelen en yoğun sorulardan biri olan “ip Kamera ile Analog Kamera Arasındaki Farklar Nelerdir” adlı konudan bahsedeceğiz.
Evimize, işyerimize veya herhangi bir mülkümüze Güvenlik Kamera Sistemi almayı planladığımızda, ilk olarak “hangi Güvenlik Kamerasını seçmeliyim” sorusu gelir akıllara.
Biraz araştırmaya başladığımızda ürün çeşitliliği artar, teknik detaylar çoğalır ve tüm bunların sonucunda seçim yapmak zorlaşır.
Bu araştırmalar sonucunda karşımıza öncelikle şu soru çıkacaktır. “ip Kamera ile Analog Kamera Arasındaki Farklar Nelerdir?”
Konuya başlamadan önce genel bir yanlış bilgi olan “ahd mi? ip mi?” konusuna değinelim. Ahd bir sinyal iletim tipi olup Analog High Definition yani Analog Yüksek Çözünürlük anlamına gelmektedir. Konuyu biraz daha açarsak ip dışında kalan cihazların çeşitli sinyal iletim yöntemleri vardır. Bunlardan bir tanesi de AHD dir. Bunun yanı sıra HD-TVI, HD-CVI, CVBS vs. sinyal tipleri de vardır. Analog iletim standartları genel olarak benzerlikler gösterse de aynı değillerdir. Yani ip dışında kalan cihazların tamamı Analog cihazlardır.
Yazımızda ip ve analog kamera arasındaki farkları, kullanım alanlarını, avantaj ve dezavantajlarını karşılaştıracağız.
Analog Kamera Özellikleri
Analog kameralar koaksiyel kablo ve besleme gerilimi verilerek çalışan cihazlardır. Tek başına çalışamayacağından DVR (Digital Video Recorder) cihazına ihtiyaç duymaktadırlar. Analog kameraların içerisinde imaj sensörü ve lens bulunur. Kameraya enerji verilmesiyle birlikte imaj sensör, fotoğraf çekmeye başlar. Kameralar saniyede 25 – 30 kare fotoğraf çeker, Güvenlik Kamera Sistemlerinde bu duruma “FPS Frame Per Second” saniyede çekilen fotoğraf sayısı denilmektedir. Kamera anlık olarak çektiği görüntüleri koaksiyel kablo yardımı ile DVR cihazına iletir. DVR cihazı gelen görüntüleri dijital veriye dönüştürüp belirlenen formatta (H264, H265) sıkıştırarak disk üzerine kayıt eder. Bu uzun yıllardır kullanılan en yaygın sistemdir.
İp Kamera Özellikleri
1996 yılına gelindiğinde Axis Communications ilk ip kamerayı üretmiştir. Kamera içerisinde entegre işlemcisi ve gömülü işletim sistemi sayesinde TCP-IP protokolü ile web ara yüzünden izlenebilmekte ve bunun için Kayıt Cihazına ihtiyaç duymamaktaydı.
İp (internet protocol) güvenlik kamerası görüntüleri dijital olarak aktarır. PC aracılığı ile ara yüzüne erişilip görüntüleri izlenebilir ve tüm konfigürasyonları yapılabilir. Kayıt cihazı olmasa dahi uzaktaki Sunucuya, ftp sunucusuna ve hatta kendi üzerinde bulunan SD hafıza kartına kayıt yapabilir. Kayıt cihazı olmadan uzaktan erişim sağlanıp izlenebilir. Kablosuz ip kameralarda ise sadece enerji verilerek cihaz çalıştırılıp görüntüleri izlenebilir.
Görüntü Kalitesi
Bu hassas bir konudur. Konuyu açmak gerekirse şu an en yaygın kullanılan çözünürlük değeri Full HD yani 2MP’dir. Bu nedenle bu çözünürlük değeri üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
Ip Kamera Görüntü Kalitesi
Yukarıda da bahsedildiği gibi, İp kameralar kendi içerisinde bulunan işlemci ve işletim sistemi sayesinde çektiği görüntüyü sayısal veriye çevirip ağ kablosu yardımı ile alıcıya iletirler. Dolayısıyla kablo ve kullanılan Switch kaliteli ise görüntüler kaynağında ne ise alıcı üzerinde bozulmadan izlenebilir.
Analog Kamera Görüntü Kalitesi
Analog Güvenlik kameraları içerisinde bulunan imaj sensörü ve lens sayesinde görüntüyü çekip koaksiyel kablo yardımı ile doğrudan alıcıya iletirler. Görüntüler kablonun kalitesi, mesafesi ve çevresel faktörler nedeni ile parazitlenebilir veya bozulabilir. Parazit ve bozulmalara her koşulda rastlanılmaz. Genel olarak büyük çaplı işyerleri, fabrikalar veya elektrik iletim hatları yakınında bulunan cihazlarda oluşması muhtemeldir. Ev ve ofis ortamlarında bu sorunlarla sıklıkla karşılaşılmaz.
Hangi Güvenlik Kamerasının Görüntüsü Daha İyi
İp kamera, çektiği görüntüleri dijital olarak ilettiği için görüntüler biraz daha keskin ve net olacaktır. Analog kameralarda ise görüntüler koaksiyel kablo üzerinden iletildiği için küçük kardeşine oranla, çözünürlük bir miktar daha düşük olacaktır. Tabi bu analog cihazların çözünürlüklerinin düşük olduğu anlamına gelmemektedir.
Burada markaların kullandıkları sinyal tipi de önemlidir. Mesela bazı markalar HD-TVI sinyal kullanırken bazıları HD-CVI sinyal biçimini kullanırlar. Bundan birkaç yıl öncesine dönecek olursak ip kameraların kesin üstünlüklerinden bahsedebilirdik fakat günümüzde bu farkın oldukça azaldığını söyleyebiliriz. 4K Ultra HD ye kadar iki cihaz arasında seçim yapılabilir. Fakat daha yüksek çözünürlük değerleri için ip kamera kullanmamız gerekmektedir.
Bir diğer hususta; görüntü kalitesini değerlendirirken cihazların markaları dikkate alınmalıdır. Yani OEM ürünle markalı ve kaliteli ürünü karşılaştırmak doğru sonuç vermeyecektir.
Analog Güvenlik Kamerası Avantajları
- Analog Güvenlik Kameraları, İp Kameralara oranla daha ucuz sistemlerdir.
- Fazla konfigürasyon gerektirmez. Genellikle tak çalıştır olarak kullanılır.
- Uzun mesafelerde ekstra cihaz kullanmadan sadece kablo çekilerek çalışabilir.
Analog Güvenlik Kamerası Dezavantajları
- Analog güvenlik kameralarında, görüntülerde parazitler veya bozulmalar meydana gelebilir.
- Her güvenlik kamerası için DVR cihazından ayrı ayrı kablo çekmek gereklidir.
- DVR cihazı olmadan çalışamazlar.
- DVR cihazı 32 kanalın üzerinde üretilmemektedir.
- Büyük çaplı kurulumlarda elverişsizdir.
En önemli faktör ise şudur;
Yukarıda da bahsedildiği gibi, analog kameralar görüntüyü hiçbir işlem yapmadan doğrudan kayıt cihazına iletirler. DVR cihazı görüntüleri dijital veriye çevirerek disk üzerine kayıt eder. Dolayısıyla DVR cihazının işlemcisi zayıf ise kamera görüntüleri sıkıştırılırken kayıt kalitesi düşecektir.
İp Güvenlik Kamerası Avantajları
- Görüntü kalitesi daha iyidir.
- Tüm cihazlar ayrı ayrı yönetilebilir.
- Kameralar en yakın Switch’ ten sisteme eklenebilir. Her seferinde kayıt cihazına kablo çekmeye gerek yoktur.
- Akıllı IR sayesinde farklı aydınlatma koşullarında daha net görüntü verir.
- Akıllı analiz sayesinde, sanal hat ihlali, kişi sayma, plaka okuma, kaybolan nesne vs. birçok özelliği destekler.
- Geniş çaplı kurulumlar için uygundur. Sisteme istenilen sayıda kamera eklenebilir.
- Kendi üzerinde takılı SD karta kayıt yapabilir.
- Kablo çekmenin zorlu olduğu yerlerde alt yapı daha kolay tesis edilebilir.
- POE özelliği sayesinde tek kablo ile hem enerjisi verilebilir hem de görüntüler aktarılabilir.
- Uzaktaki sunucuya veya NVR cihazına kayıt yapılabilir.
- İp kameralar içerisinde gömülü işlemci ve işletim sistemi sayesinde görüntüyü doğrudan sıkıştırıp kayıt cihazına paketler halinde gönderirler. Bu nedenle NVR cihazının iş yükü azalır ve görüntü kalitesi daha yüksek formatlarda kayıt edilebilir.
İp Güvenlik Kamerası Dezavantajları
- CAT5 veya 6 Kablolar 100 metreyi geçen mesafelerde çalışmayacağından, ekstra Switch gerektirir.
- Fiyatı analog kameraya oranla daha pahalıdır.
- Ağımızdaki trafiği yoğunlaştırıp diğer cihazların veri akışını yavaşlatırlar. (Bu durum birazda kurulumun yapısıyla ilgilidir. Profesyonel kurulumlarda bu sorunla pek karşılaşılmaz.)
Sistem seçimi nasıl yapılmalı
Küçük işletmelere veya evinize güvenlik kamera sistemi kurmak istiyorsanız her iki sistem de cep telefonundan izlenebilir ve çözünürlükleri birbirine yakındır. Fakat büyük çaplı işletmeler ve altyapısı zorlu olan yerlerde ip güvenlik kamera sistemi genişletilebilir olduğundan daha verimli olacaktır.
Yaygın olarak yanlış bilinen diğer bir konu ise, İnternet’ten veya cep telefonundan güvenlik kamerası görüntüsü izlemek için kameranın ip olmasına gerek yoktur. Analog sistemlerde DVR cihazı TCP-IP desteklediği için İnternet veya cep telefonundan güvenlik kamerası kayıtları izlenebilir.
Güvenlik Kamera Sistemi seçilirken bu unsurları göz önüne aldıktan sonra, fiyat/performans değerlendirmesi yapılmalı ve sistem buna göre alınmalıdır. Aksi halde elimizde çok kaliteli bir sistem olması onu çok verimli kullanacağımız anlamına gelmemektedir.
Kur Teknoloji Güvenlik Kamera Sistemleri konusunda kurumsal ve özel müşterilerine inovatif çözümler sunarak, kurulacak sistemlerin tam verimlilik esasına uygun çalışmasını sağlamayı esas edinir. Projelendirme ve keşif hizmetleri için bizimle buradan iletişim kurunuz.
UYARI:
Bu İnternet sitesinde kullanılan hiçbir içerik izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Herhangi bir hak ihlali durumunda tüm yasal başvuru haklarımız saklıdır.